Atletism

Profesori Atletism

Ille Ana-Claudia

0751 044056

Kanizsay Magdolna-Viola

0724 301158

Pop Cristina-Gabriela

0744 929692

Nesteriuc Doiniţa-Luminiţa

0757 221523

Cine suntem noi?

Secția de atletism este una relativ nouă în cadrul CSS Viitorul, până în 2003 funcționînd ca și club independent. Echipa de profesioniști și-a continuat tradiția în noua familie a CSS Viitorul unde pregătesc, modelează și îndrumă tinerele speranțe pe lungul drum al performanței cu tot ce presupune acesta: perseverență, dăruire, satisfacții, speranțe, eșecuri, muncă, seriozitate, împlinirea unor visuri, prietenii, etc.

Au contribuit la reușitele secției colegii noștri: Turcu Gheorghe, Gyorgy Andrei, Nagy Ștefan, Theil Toma, Kanizsay Magdolna, Pop Cristina, Ille Ana, Nesteriuc Doina.

De-a lungul anilor, atleții și atletele pregătiți de acești oameni iscusiți și inimoși au obținut sute de medalii pe plan național la toate categoriile de vârstă dar și la competiții internaționale: Camp. Balcanice, Camp. Europene, Camp. Mondiale și chiar J.O., au făcut parte din loturile naționale de juniori și de seniori, contribuind la succesul comun al familiei atletismului Românesc.

Nume ca: Iulia Hădărean, Tudor Pintea, Bianca Răzor, Anamaria Nesteriuc, Tudor Orza, Carina Lupșa, Ioana Nesteriuc, Alexandra Pertea, Lilla Kanizsay, Andrea Mikloș, Nicoleta Crișan , Diana Stupariu, Cătălin Șaitiș, Horațiu Deac, Radu Gavrea, Mihai Dinu, Ildika Abraham, Ștefan Stranieschi, Sorana Redeș, Timea Biro, Teodora Moga, Daria Miron, Helga Keszler, Henrietta Demeter, Lavinia Codrean,Raul Cîmpean, Adelina Buciuman, Rareș Botogel, Diana Barna sunt doar o parte din cei care au avut și mai au un cuvănt important de spus pe pista de concurs, care au reprezentat și continuă să reprezinte cu cinste și mândrie clubul și țara.

Ce este atletismul ?

Atletismul este un sport individual cu excepția probelor de ștafetă unde participarea se face în echipă. El stă la baza tuturor sporturilor pentru că este foarte complex, poate cel mai complex sport, care presupune o dezvoltare fizică multilaterală, inteligență motrică, îndemânare, coordonare.

Are nu mai puțin de 22 de probe atât la feminin cât și la masculin care acoperă o arie largă de activități fizice, probe ce pot fi împărțite pe grupe.

Grupa probelor de alergări cuprinde: alergări pe plat, alergări de garduri și alergări peste obstacole.

Grupa probelor de sărituri cuprinde: săritura în lungime, săritura în înălțime, triplusalt și săritura cu prăjina.

Grupa probelor de aruncări cuprinde: Aruncarea greutății, aruncarea suliței, aruncarea discului și aruncarea ciocanului.

Grupa probelor combinate cuprinde: heptatlon la feminin și decatlon la masculin.

Această varietate de probe dă posibilitatea canalizării pregătirii sportive spre una sau mai multe probe în funcție de calitățile fizice și indicii somatici ai fiecărui sportiv. Dacă la alergările de viteză prioritar este viteza și forța explozivă, la alergările de semifond și fond este foarte importantă rezistența și capacitatea organismului de a depune eforturi mari.

Probele de alergări de garduri presupun, pe lângă viteză, forță explozivă și rezistență specifică, o foarte bună coordonare neuromusculară și îndemânare.Probele de sărituri implică forță explozivă, viteză de execuție, coordonare spațio-temporala, ambidextrie și mobilitate. Probele de aruncări presupun un anumit tip constituțional, sunt foarte complexe și este nevoie de forță explozivă, viteză,indemânare și coordonare.

Poliatloniștii sunt atleții compleți. Ei trebuie să aibă toate calitățile fizice și psihice la un nivel foarte ridicat pentru că doar așa pot termina un heptatlon sau un decatlon, acestea cuprinzând probe din toate grupele.

Istoric

Atletismul este unul din cele mai vechi sporturi, evoluând din antichitate până în prezent, diversificându-și provocările pentru atleții și atletele de toate vârstele dar al cărui spirit a rămas nemodificat, dând formă și valoare performanței.

Manifestările sportive atletice în formă organizată datează din anul 776 i.Hr., când au loc primele Jocuri Olimpice la Atena, având ca probă principală alergările de pistă. Cu timpul, sunt adăugate alergările pe distanțe lungi, aruncările cu discul și cu sulița, săriturile. Mai târziu, după modelul J.O. Antice, în Eurpoa se desfășoară Jocurile Panelenice și Jocurile Romane.Pentru că romanii nu erau pasionați de atletism, competițiile lor fiind axate pe lupte între gladiatori, ei au interzis J.O. în anul 394 și le-au înlociut cu propriile lor concursuri.

Spiritul olimpic va renaște în Marea Britanie unde regina Victoria, fană a festivalurilor sportive, va readuce Olimpiada în peisaj odată cu urcarea pe tron, în 1837.

Jocurile Olimpice moderne, cu participarea a 14 țări la prima ediție, în 1896, vor reprezenta împlinirea visului lui Pierre de Cubertin. Acesta considera că prin competiții internaționale între atleții amatori se îmbunătățesc relațiile de prietenie dintre țări. Tocmai pentru a marca renașterea spiritului olimpic, Atena este orașul care a găzduit prima ediție a J.O. moderne.

Femeile au posibilitatea de a participa la aceste competiții începând cu ediția din anul 1928, an în care a luat naștere și IAAF ( International Association of Athletics Federation).

Atletismul în România

Atletismul apare în România la sfârșitul sec. XIX, la inițiativa studenților care studiau în țările occidentale și care, în vacanțe, promovau atletismul organizând competiții de alergare, sărituri și aruncări.

Primul concurs de atletism organizat are loc în București în 1882, cu participarea elevilor de la liceele Sf. Sava și Matei Basarab. Treptat, crește interesul pentru activitatea sportivă, organizându-se curse care au atras un număr din ce în ce mai mare de concurenți. Totodată se conturează o literatură de specialitate și sunt organizate competiții pe criterii de vârstă.

În 1912 se înființează Comosia de atletism, alergări pe jos și concursuri, parte din Federația Română a Societăților Sportive. Această comisie este precursoarea Federației Române de Atletism, a 19-a federație pe lista mondială, care în 1923 se afiliază la IAAF.

Primele Camp. Naț.ale României sunt organizate în 1914, la 16 probe și sunt adresate doar bărbaților si un an mai târziu se inaugurează la București primul teren de atletism, pe locul care devine ulterior actualul stadion Tineretului. În 1922 femeile au propriile competiții, iar 3 ani mai târziu vor fi organizate primul Camp. Naț. feminin dar și primele competiții pentru juniori.

România participă în 1928 pentru prima dată la o ediție a J.O. la Amsterdam, cu o delegație de 10 atleți și 2 atlete.

În 1930, la Atena, are loc prima ediție a Jocurilor Balcanice unde România ocupă locul 2, iar în 1934 paricipăm cu 4 atleți la prima ediție a Camp. Europene.

În 1948 debutează seria Camp. Internaționale ale României, competiție care se desfășoară neintrerupt, ultimele 5 ediții desfășurându-se la Cluj-Napoca.

Dacă vreți să faceți parte din familia noastră, dacă vreți să fiți cei mai iuți sau cei mai puternici sau dacă pur și simplu vreți să fiți sănătoși și armonios dezvoltați vă așteptăm cu drag.