Baschet

Profesori Baschet

Bochiş Cornel-Dumitru

0766 544190

Olpretean Gabriel

0745 147752

Batin Mircea Radu

0740 318404

Covaciu Florin Alin

0747 701401

Cine suntem noi?

De-a lungul timpului au luat parte la formarea performanțelor sportive ale secției de gimnastică artistică următorii profesori: Mureșan Vasile, Otelac Gică, Moldovan Voicu, Cucu Dan Mihai, Morariu Liviu, Litan Traian, Pop Horea, Pop Marilena, Voșnițar Elena.


Ce este Baschetul?

Baschetul este unul dintre cele mai răspândite sporturi de echipă din lume; se caracterizează prin finețea, precizia și fantezia exercițiilor tehnice și tactice, prin talia înaltă și calitățile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă și de sacrificiu, inteligență și rezistență nervoasă.

În anul 1891, un tânăr asistent de la colegiul Springfield, din statul Massachusetts, SUA, pe numele său James Naismith, încercând să facă mai variate lecțiile de educație fizică ale studenților, cu un conținut mai atractiv și mai dinamic, fără condiții materiale deosebite, a combinat unele reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi și a înlocuit poarta cu un coș suspendat pe un perete. Astfel a luat naștere sportul căruia i s-a spus apoi basketball (basket = coș, ball = minge).

La început echipele erau alcătuite din câte 50 de jucători, apoi numărul s-a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din 5 jucători pe teren. Jocul se răspândește în Europa, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904 (de la St. Louis). În 1932 se constituie Federația Internațională de Baschet Amator (F.I.B.A.) și din 1935 se dispută Campionatele Europene.


Cum se joaca?

Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii în coș; echipa care acumulează mai multe puncte la sfârșitul jocului câștigă. Mingea poate fi făcută să înainteze pe teren prin driblare sau pasând-o altor coechipieri. Actele fizice nesportive (fault) sunt penalizate și există restricții asupra modului în care este folosită mingea (încălcări).

De-a lungul timpului, în baschet s-au dezvoltat tehnicile obișnuite de ochire, pasare și driblare, dar și de poziționare a jucătorilor, precum și structurile ofensive și defensive. De obicei, jucătorii cei mai înalți vor ocupa centrul sau una dintre cele două poziții de înaintare, iar jucătorii mai mici de statură sau cei care au viteză și cele mai bune abilități de mânuire a mingii, vor ocupa poziția de pază. În timp ce baschetul competițional are niște reguli bine stabilite, numeroase variante de baschet s-au dezvoltat pentru jocurile ocazionale. În anumite țări, baschetul este un sport popular, cu mulți spectatori.

Pe ce post jucam?

  1. POINT GUARD

Conducătorul de joc al echipei (antrenorul din teren). De cele mai multe ori cel mai scund jucător. Cel mai bun pasator și dribleor. Jucătorul care trebuie să ia cele mai bune decizii pentru a pune în situații bune coechipierii. Trebuie să aibă o foarte bună viziune a terenului pentru a fi capabil să creeze aruncări deschise.Trebuie să fie capabil să distrugă defensivă adversă. Este responsabil de asigurarea echilibrului defensiv.

2. SHOOTING GUARD

Cel mai bun aruncător al echipei. Trebuie să aibă abilitatea de a crea aruncări deschise și de a obține procentaje bune și în situațiile când apărătorii pun presiune. Trebuie să știe să folosească blocajele coechipierilor pentru a avea aruncări deschise. Trebuie să aibă știința de a simți jucătorii. Are a două responsabilitate a driblingului și trebuie să recupereze ofensiv.

3. SMALL FORWARD

Cel mai bun jucător al echipei care poate juca și pe perimetru și în interior. Trebuie să fie agresiv și puternic pentru a juca în interior dar în același timp suficient de agil pentru a putea juca afară. Al doilea cel mai bun aruncător și penetrator. Multe aruncări sunt executate de pe baseline. Are prima responsabilitate pentru a recupera ofensiv.

4. POWER FORWARD

Al doilea jucător al echipei ca gabarit și putere. Trebuie să fie disponibil să joace post up și să poată aruncă cu procentaje bune din apropierea spațiului de trei secunde. Trebuie să stăpânească bine și aruncarea de trei puncte. Trebuie să execute blocaje bune în ofensivă, iar în defensivă are responsabilitatea recuperării defensive.

5.POST/CENTER

Cel mai înalt și cel mai puternic jucător al echipei. De cele mai multe ori acționează în low post, în apropierea coșului. Trebuie să fie capabil să joace post up și să fie un puternic jucător în interior. Trebuie să fie capabil să execute blocaje solide pentru coechipieri. Trebuie să știe să apere spațiul de trei secunde. Are responsabilitatea primară pentru recuperarea defensivă. Este un avantaj definit existența unui jucător post dominant.

Regulamente:

Regulamemt specific festival baby si mini baschet