Rugby

Dacă vreți să fiți voinici, să jucați rugby de mici!

Profesori Rugby

uan Cristian-Daniel

0740 653089

Teodorescu Ioan

0756 347013

De-a lungul timpului

Secția de rugby se bucură de rezultate extraordinare în cei 75 de ani de existență ai clubului CSS Viitorul, constând într-un palmares bogat de medalii și selecții la loturile naționale de juniori, tineret și seniori.

Cei care au participat la realizarea acestor performanțe importante, profesorii Nistor Mircea și Chihaia Octavian, care prin experiența lor au adus un aport important la dezvoltarea rugbyului pe plan local, național și internațional. Au format și au furnizat tineri jucători importanți cluburilor de elită din campionatul intern și internațional în ultimii 20 de ani. În prezent, acești jucători se pot lăuda cu performanțe deosebite la loturile naționale de juniori și seniori, iar câțiva dintre ei și-au trecut în palmares rezultate importante precum participări la cupele europene și mondiale. Printre aceste nume putem remarca jucători precum Rus Vasile, Petre Cristian, Diniș Cristian, Gall Csaba, Mariș Samoilă, Suciu Sebastian și alții... Printre profesorii care au contribuit la dezvoltarea rugbyului Clujean de-a lungul timpului se numără și Ferezan Florin, Donea Tudor, Rusu Iulian și Sauan Cristian.

Ce sport este Rugbyul?

Rugbyul este un joc al cărui obiectiv este purtarea balonului dincolo de linia de țintă adversă și culcarea acestuia la pământ, pentru marcarea de puncte.

Este simplu... dar complex

La prima vedere, pare dificil de identificat setul de principii ce stau la baza unui joc care, pentru privitorul neinstruit, pare a fi o sumă de contradicții. De exemplu, este perfect acceptabil ca un jucător să exercite o presiune fizică maximă asupra unui adversar, în încercarea de a câștiga posesia balonului, însă nicidecum să-i provoace o accidentare, în mod intenționat sau malițios.

Jocul de rugby este practicat de bărbați și de femei, de băieți și de fete din întreaga lume. Mai bine de 8,5 milioane de persoane, cu vârste între șase și peste șaizeci de ani, participă cu regularitate la joc. Gama variată de abilități și de calități fizice necesare practicării jocului oferă oricăror persoane șansa de a juca, indiferent de conformația fizică, de statura sau de nivelul lor tehnic.

Rugbyul dezvoltă munca în echipă, înțelegerea, cooperarea și respectul față de ceilalți participanți. Pietrele sale de temelie sunt, așa cum au fost dintotdeauna:

• Plăcerea participării

• Curajul și abilitățile necesare jocului

• Dragostea pentru un sport de echipă care îmbogățește viața tuturor celor implicați

• Prieteniile durabile consolidate printr-un interes comun față de joc.

O camaraderie extraordinară se leagă înainte și după joc tocmai datorită, și nu în ciuda însușirilor atletice și solicitante fizic ale jocului de rugby. Îndelungata tradiție potrivit căreia jucători din echipe adverse petrec timp împreună, în afara gazonului și în diverse contexte sociale, rămâne o caracteristică definitorie a jocului de rugby.

În anul 2009, federațiile membre au identificat Integritatea, Pasiunea, Solidaritatea, Disciplina și Respectul drept caracteristicile definitorii ale Jocului de Rugby. Acestea sunt cunoscute acum generic drept Valorile Fundamentale ale World Rugby și sunt incluse în Carta Jocului World Rugby, un document al cărui obiectiv este de a garanta faptul că Jocul de Rugby își va conserva caracterul său unic atât pe, cât și în afara terenului.

Fiind un joc de evitare, care necesită crearea și utilizarea spațiului, rugbyul este de asemenea un sport de contact. De fapt poate fi chiar o modalitate prin care jucătorii creează spațiul necesar pentru a ataca. Cele mai comune situații de contact care apar în timpul jocului sunt placajul, ruckul și molul.

Cum jucăm?

Obiectivul jocului este ca două echipe formate din 15, 10 sau 7 jucători fiecare, practicând un joc corect, în conformitate cu legile și în spirit de sportivitate, să poarte, să paseze, să șuteze balonul și să-l culce la pământ, pentru a marca cât mai multe puncte, echipa care a marcat cel mai mare număr de puncte fiind câștigătoarea meciului.

Pe ce post jucăm?

Rugbyul a fost întotdeauna descris ca fiind pentru toate formele și mărimile. În mod aparte, fiecare post necesită un set de abilități fizice și tehnice, iar această diversitate face jocul atât de accesibil tuturor.

Rugby în cincisprezece

Rugby în șapte

Stâlpii

Rolul lor principal este de a lega grămezile și de a furniza forță de ridicare și suport pentru săritorii din aliniament. De asemenea, sunt de importanță crucială în ruckuri și moluri.

Forță a trenului superior pentru a furniza stabilitate în grămadă, rezistență, mobilitate și mâini sigure pentru menținerea continuității jocului.

Trăgătorul

Trăgătorul are roluri deosebite pe teren, fiind jucătorul care câștigă posesia balonului în grămadă și care, de obicei, repune balonul în aliniament.

Forță deosebită pentru a rezista disputei fizice din linia întâi, dublată de viteză de deplasare, precum și tehnică de aruncare a balonului.

Jucătorii de linia a doua

Aceștia câștigă balonul în aliniamente și după lovituri de reîncepere. Contribuie la forța de împingere în grămezi, ruckuri și moluri, creând o platformă pentru atac.

Trăsătura cheie este înălțimea. Jucătorii de linia a doua sunt giganții echipei și combină dimensiunile apreciabile cu abilități de prindere a balonului și cu mobilitate.

Flankerii

Obiectivul lor primordial este să câștige posesia prin recuperări de baloane, folosindu-și calitățile fizice la fazele de placaj și viteza de a interveni în aglomerări.

Un apetit deosebit pentru placaje și atitudine neînfricată pentru câștigarea balonului. O combinație de viteză, forță, rezistență și tehnică.

Numărul 8

Numărul 8 trebuie să asigure posesia balonului în spatele grămezii, să poarte balonul în jocul deschis, să fie legătura dintre înaintași și treisferturi în fazele de atac și să se apere cu agresivitate.

Tehnica mânuirii balonului este esențială, precum și conștientizarea spațiului disponibil. Puterea și rapiditatea pe distanțe mici sunt cruciale – de asemenea, câștigul teritorial și poziționarea pentru o transmitere rapidă a balonului către treisferturi.

Mijlocașul la grămadă

Este legătura dintre înaintași și treisferturi la grămadă și la aliniamente. Un adevărat factor de decizie, numărul 9 va hotărî dacă distribuie baloane rapide către treisferturi sau dacă păstrează posesia în apropierea înaintașilor.

Reprezentând un post cu multiple fațete, mijlocașul la grămadă trebuie să fie puternic, să aibă viteză explozivă și toate tipurile de abilități de mânuire și de șutare. Marii mijlocași la grămadă sunt jucători foarte încrezători, cu o excelentă înțelegere a jocului.

Mijlocașul la deschidere

Fiind jucătorul care orchestrează jocul echipei, numărul 10 va recepționa balonul de la numărul 9 și va opta pentru șut, pasă sau pătrundere, bazându-se pe o interpretare a fazei de joc realizată în fracțiuni de secundă.

Abilitate de a șuta din zbor, ideal cu ambele picioare, tehnică individuală impecabilă, viteză, viziune, creativitate, abilități de comunicare, conștientizare tactică și capacitate de a acționa sub presiune.

Centrii

Centrii sunt foarte importanți atât în apărare cât și în atac. În apărare ei vor încerca să placheze atacanții adverși, iar în atac își vor folosi viteza, forța și creativitatea pentru a penetra apărarea adversă.

Centrul modern este suplu, puternic și extrem de rapid. Postul său necesită un simț dezvoltat de a ataca, dublat de o rezistență ridicată la contact, pentru a păstra sau obține posesia balonului.

Aripile

Aripile trebuie să ofere o infuzie excepțională de viteză, cu ajutorul căreia să depășească un adversar și să marcheze o încercare. Este, de asemenea, foarte important să fie solizi în apărare.

Viteză. Aripile vor beneficia adesea de spațiu deschis, iar prioritatea lor numărul unu va fi să apese accelerația și să alerge spre linia de țintă. Forța și tehnica de mânuire reprezintă un alt avantaj.

Fundașul

Fiind în general perceput drept ultima linie de apărare, fundașul trebuie să fie sigur la prinderea baloanelor de urmărire, să aibă un șut precis pentru a degaja jocul și să posede o capacitate fizică substanțială pentru a reuși placaje în situații critice.

Abilități bune de mânuire, viteză în atac și forță în apărare. Capacitatea de a se alătura liniei de treisferturi în viteză pentru a crea un supranumeric și, implicit, pentru a oferi aripii oportunitatea de a marca. Abilități tactice și fler.

Te invităm în clubul nostru să descoperi tainele acestui MINUNAT SPORT!!

Departamente de dezvoltare

https://frr.ro/dezvoltare/

Cluburi afiliate la Federația Romana de Rugby

https://frr.ro/cluburi-afiliate-la-frr/

Manual de organizare si desfășurare al campionatului național de copii U8, U10, U12 si U14

https://frr.ro/wp-content/uploads/2019/03/manual-CN-Copii-.pdf