Secția de handbal se bucură de rezultate extraordinare în cei 75 de ani de existență ai clubului, constând într-un palmares bogat de medalii și selecții la loturile naționale de junioare, tineret și senioare.
De-a lungul timpului artizanii reușitelor handbalistice au fost profesorii: Cârjoiescu Dan, Cârjoiescu Doina, Mărginean Gheorghe, Misăilă Corneliu, Pârvu Mircea, Iurian Cristina, Petruș Rodica care au reușit să scoată în prim-planul handbalului internațional sportive ca Maria Petruș-Rădoi, Carmen Amariei, Mihaela Urcan-Tivadar, Oana Chirilă-Șoit, Florina Bârsan-Chintoan, Marinela Gherman, Anca Amariei, Cristina Laslo, Raluca-Maria Petruș și Alexandra Severin.
Ce este handbalul?
Handbalul este un sport fascinant, cu ritm rapid, jucat de peste 180 de țări și 19 milioane de oameni de toate vârstele. Introdus pentru prima dată ca sport în aer liber în timpul programului olimpic de vară din 1939, handbalul a fost de atunci un sport de interior în programul olimpic de vară din 1972.
Acest joc sportiv se adresează tuturor vârstelor, de la baby handbal până la nivelul seniorilor.
Cum jucăm?
În general, este vorba despre două echipe, fiecare cu câte 7 jucători în teren (6 jucători de câmp și 1 portar) și câte 9 jucători pe banca de rezervă; la nivelul copiilor mici (baby-handbal și mini-handbal dimensiunile terenului sunt reduse, numărul participanților la joc este mai mic iar regulile sunt simplificate.
ESTE UN SPORT EXTREM DE ATRACTIV DE CARE TE ÎNDRĂGOSTEȘTI DIN PRIMA CLIPĂ!
Pe ce post jucăm?
PORTAR - Postul pe care-l ocupă portarul se definește prin responsabilitate, siguranță, îndârjire și inteligență. Constanța și determinarea portarului asigură victoria echipei, deoarece este mereu în mijlocul acțiunii și majoritatea fazelor de atac se finalizează cu aruncare la poartă, astfel în timpul unui joc, el are de apărat peste 40-50 de aruncări, de multe ori dificile și năprasnice.
Abilitățile portarilor s-au îmbunătățit foarte mult în ultimii ani odată cu creșterea dinamicii jocului, a perfecționării tehnicii individuale și a tacticii colective, putând fi văzute evoluții impresionante ale acestora.
Modelul portarului a căpătat alte conotații de la portarul înalt, suplu și anticipativ, astăzi întâlnim pe acest post jucători atipici fizic care dau un randament incredibil prin istețime, curaj, anticipare, plasament, viteză de reacție, mobilitate și bineînțeles doza de ”nebunie” specifică acestui post.
INTER - Jucătorul de pe postul de INTER este caracterizat ca un sportiv puternic, hotărât care este foarte periculos pentru echipa adversă și care își asumă responsabilitatea aruncărilor de la distanță, din săritură și de pe picioare. Jocul creativ al unui inter energic și penetrant (amenințător) crează spații de joc coechipierilor pe care îi pune în situații de finalizare, acest fapt se regăsește în mod special în colaborare cu pivotul.
Deoarece interul trebuie să depășească două linii opozante, apărarea și portarul, el trebuie să posede calități ca: detentă, explozie în braț, rapiditate în gândire, spirit de observație, ambiție, perseverență.
În jocul de handbal se regăsesc două posturi de inter, și anume: inter stâng și inter drept. Pe postul de inter stângse folosesc jucători dreptaci, iar în inter drept se recomandă jucători de ”mână”stângă, dar pentru că aceștia sunt mai rari, se folosesc și dreptaci. Acest post oferă jocului de handbal multă spectaculozitate și exprimă cel mai bine caracterul de ”luptă” al jocului.
PIVOT - Tare pe picioare, agil și bătăios, pivotul este mereu în contact cu apărătorii adverși, luptând pentru minge, pentru spațiu de finalizare și pentru crearea superiorității numerice prin ”ruperea” apărării.
Ca un ghimpe așezat în mijlocul defensivei, pivotul devine cel mai faultat jucător de pe teren, dar tenacitatea și spiritul de luptă care îl caracterizează face ca aceste situații să dea farmec jocului.
Multitudinea procedeelor de prindere a mingii, de aruncare la poartă și a situațiilor complexe de joc au determinat creșterea calității jocului.
EXTREMĂ- Pe cele două posturi de extremă – extremă stângă și extremă dreaptă - joacă cei mai rapizi jucători de pe teren care, prin istețime și concentrare reușesc să intercepteze mingi pe care le fructifică pe contraatac, prin agilitate, mobilitate și finețe, reușesc aruncări senzaționale, plutind deasupra semicercului ca un acrobat, prin anticipare reușesc să ajungă în zonele cele mai libere ale terenului. Extremele sunt explozive și au o imaginație bogată. Cum altfel să marcheze din unghiuri atât de închise?
CENTRU- Creativitatea, spiritul de observație, claritatea minții, capacitatea de a lua rapid decizii, altruismul și spiritul de luptă regăsite într-o personalitate puternică definesc jucătorul care ocupă postul de centru.
Denumit și coordonator de joc asigură în teren tactica și disciplina stabilită de antrenor: transmite schemele ofensive, asigură ritmul jocului, impune respectarea sarcinilor individuale specifice și de obicei, este acceptat ca lider/căpitan al echipei.
Toate acestea sunt posibile doar printr-o bună, completă și complexă înțelegere a jocului de handbal de către acest sportiv.
Reguli de joc:
Pași - nimeni nu are voie să facă mai mult de trei pași cu mingea în mână
Dublu dribling - dacă jucătorul bate mingea, se oprește, apoi bate din nou mingea, va fi sancționat cu dublu dribling
Picior - jucătorii nu pot atinge mingea cu piciorul
Joc pasiv - dacă arbitrii au senzația că echipa din atac nu atacă poarta, se va dicta joc pasiv, iar mingea va trece la adversari
Șapte metri - orice fault care oprește adversarul într-o poziție clară de gol este penalizat cu o aruncare de la linia de 7 metri. Nu este nevoie de un fault dur: este de ajuns ca apărătorul să calce semicercul de șase metri în momentul blocajului
Fiecare echipă/antrenor are dreptul la trei timeout-uri pe meci: cel mult două în fiecare repriză şi doar unul în ultimele 5 minute de joc
Te invităm în clubul nostru să descoperi tainele acestui MINUNAT SPORT!!