Patinaj Viteză

Profesori Patinaj Viteză

Pârv Gheorghe

0720 530104

Mureșan Sergiu Ionel

0742 597564

De-a lungul timpului

Patinajul începe să fie practicat în țară noastră din a două jumătate a secolului XIX-lea. Treptat numărul celor care aveau să practice acest sport pe gheața lacurilor, dar și patinoarele amenajate special creștea vertiginos. De la divertisment s-a trecut și la stabilirea unor reguli, că în restul Europei.

La 17 Februarie 1874 membrii Asociației de patinaj, din Cluj au participat la primul concurs public în țară noastră. Europa descoperise patinajul. În anul 1892, asociația olandeză a invitat conducătorii cluburilor țărilor interesate să participe la competiții internaționale și la o întrunire organizată la Schevenigngen. Astfel s-a desfășurat primul congres, prilej de infințare a Uniunii Internaționale de Patinaj ( Internațional Skating Union ).

La Cluj-Napoca, patinajul s-a practicat pe lacul din Grădina Miko. În scurt timp a luat ființã Asociația Clujeanã de Patinaj, care a asigurat un cadru organizat pentru patinaj și a început organizarea concursurilor locale de patinaj. Potrivit obiceiurilor vremii, cu ocazia înființãrii asociației s-a organizat un bal, dar și mai apoi, cu scopul de a aduna fonduri. Fondurile adunate la balul asociației organizat în 1873 au fost atât de însemnate încât asociația a reușit sã închirieze lacul din Parcul Central, unde a amenajat în fiecare iarnã un patinoar.

Primele concursuri au fost organizate în 1874. Ele erau importante în acea perioadã fiindcã membrii asociației care plãteau cotizație și se duceau sã patineze an de an, doreau sã se întreacã între ei. În acest scop întotdeauna se opta pentru proba sportivã care în perioada respectivã tocmai era la modã. Astfel la început se întreceau bãrbații pentru premiul acordat de cãtre doamne. Acesta era un concurs de patinaj vitezã.

Apoi a izbucnit primul rãzboi mondial care nu a reușit sã frângã activitatea Asociației Clujene de Patinaj. 1919 reprezintã un an foarte greu în viața sportivã clujeanã. Regimul militarizat din acea vreme interzice orice fel de activitate sportivã. Mai târziu asociației i se interzice sã amenajeze patinoar pe lac, eea ce a însemnat o mare pierdere pentru ea întrucât asociația avea un contract cu administrația orașului pentru o perioadã mai lungã de 20 de ani. Totuși el a fost declarat nul, întrucât fusese încheiat cu statul ungar. Astfel Asociația Clujeanã de Patinaj a rãmas fãrã patinoar peste noapte. În momentul acela Somodi István a preluat inițiativași a reușit sã obținã dreptul de folosințã al terenului care s-a aflat în spatele actualei Biserici cu douã turnuri. Acolo au amenajat un patinoar de dimensiuni mult mai mici, însã pe care s-au antrenat mulți sportivi care în urmãtorii 25 de ani aveau sã câștige titluri de campioni.

Competiții de patinaj viteză în țară noastră :

  • Patinaj viteză pistă 400m, având probele de: 500m, 1000m, 1500m, 3000m, 5000m și 10000m.

  • Patinaj viteză Shorttrack având probele de: 500m, 1000m, 1500m, 3000m.

  • Patinaj viteză pe role (inline skating) pistă de 400m sau 250m având probele de: 500m, 1000m, 1500m, 3000m, la categoriile de seniori și juniori.

La categriile de copii , mai există probele de 100m, 300m.

Concursurile de patinaj viteză se desfășoară în perechi de câte doi sportivi, se cronometrează și cel care obține cel mai bun timp devine câștigător.

La competițiile de Shorttrack se pleacă câte 4-6 sportivi odată și conteteaza poziția ocupată, cel care obține primele locuri se califică pentru etapă următoare.


  • Patinaj viteză pe gheață

  • Patinaj viteză pe role

Aspecte din activitatea de patinaj viteza

Regulamente si rezultate :