Gimnastică Artistică

Profesori Gimnastică Artistică

Aron Dana-Corina

0743 348608

Trîncă Ioana Felicia

0744 385010

Şerban Nicoleta-Anca

0752 318880

De-a lungul timpului

În cei 75 de ani de existență ai Clubului Școlar Sportiv Viitorul Cluj, secția de gimnastică artistică s-a bucurat de rezultate remarcabile,constând într-un palmares bogat de medalii (naționale, internaționale, europene, mondiale și olimpice) și selecții la loturile naționale de junioare și senioare. Cele mai valoroase sportive ale secției noastre sunt:

Vanda Hădărean

-vicecampioana olimpica cu echipa la J.O de la Barcelona 1992

-locul III, individual compus la Campionatele Europene – Nantes 1992

Oana Ban

-campioana olimpica cu echipa la J.O de la Atena 2004

-locul II, cu echipa la Campionatele Mondiale de la Anaheim 2003

-locul II, bârnă la Campionatele Mondiale de la Debrecen 2002

De-a lungul timpului au luat parte la formarea performanțelor sportive ale secției de gimnastică artistică următorii profesori: Szabo Dionisie, Doroczi Ottilo, Varga Adalbert, Iușan Gheorghe, Mărginean Gheorge, Sabău Doina, Pașcan Ioan, Ciupei Anton, Ciupei Paraschiva, Lajos Mihai, Câmpeanu Rodica, Ciupei Lucian, Pașcan Tiberiu, Coman Adrian, Florian Dan, Aron Dana, Szabo Maria, Șerban Anca, Trîncă Ioana Felicia, Indolean Cosmin, Săvoaia Mălina și coregrafele Harbuz Doina și Peca Ecaterina.

Ce este gimnastica ?

Gimnastica este unul dintre cele mai vechi sporturi olimpice fiind inclusă și în programul Jocurilor Olimpice antice, atunci când concurenții se întreceau într-o varietate de concursuri , care, cu greu, ar putea fi denumite ” gimnastică”.

Gimnastica este astăzi una dintre cele mai populare sporturi din programul olimpic dar, de asemenea, una dintre cele mai prețioase. Practicată pe scară largă în întreaga lume, este nevoie de o combinație unică de putere, flexibilitate, rezistență, îndrăzneală și măiestrie pentru a atinge cotele de vârf.

Gimnastica artistică se adresează tuturor vârstelor, începând de la 4 ani până la nivelul seniorilor.

Cum concurăm?

Competițiile de gimnastică artistică feminină se desfășoară pe echipe, la individual compus și în finale pe aparate.

Aparatele de gimnastică artistică sunt: sărituri, paralele inegale, bârnă și sol.

Sărituri

Săriturile constituie unul din aparatele din gimnastica artistică, care este comun atât pentru gimnastica feminină cât și pentru cea masculină.

În competițiile internaționale, simbolul pentru sărituri este VT de la cuvântul englez vault, care desemnează aparatul.

Dimensiunile calului de sărituri: Î 125 cm (femei)/135 cm (bărbați), L 120 cm, l 95 cm

Paralele inegale

Paralelele inegale (uneori paralele asimetrice) constituie unul dintre aparatele de gimnastică, utilizat doar în gimnastica feminină. Cadrul este confecționat din oțel, iar barele sunt realizate din lemn, materiale plastice sau din materiale compozite.

Dimensiuni: Înălțime (incluzând aproximativ 30 cm pentru salteaua de aterizare)

Bara inferioară - 165 cm, Grosimea barelor - 4 cm, Lungimea barelor - 240 cm

Distanța diagonală dintre cele două bare - între 130 cm și 180 cm (ajustabilă)

Bârna

Bârna este unul din cele patru aparate de gimnastică (probe) artistică feminină. Este alcătuit dintr-un cadru metalic pe care este așezată o bârnă de lemn, acoperită cu piele. Durata unui excercițiu la bârnă este de un minut și 30 de secunde.

Dimensiuni: Î 124 cm, L 500 cm, l 10 cm

Sol

În gimnastica artistică, solul se referă la o suprafață special amenajată, considerate un aparat. Este o probă atât în gimnastica feminină cât și în gimnastica masculină. Durata unui exercițiu la sol este de până la 70 de secunde în gimnastica masculină și de 90 de secunde în gimnastica feminină. Exercițiile în gimnastica feminină sunt acompaniate de muzică.

Dimensiuni: L 12 m, l 12 m, Margine: 1 metru

Vă așteptăm alături de noi să descoperim împreună frumusețea acestui sport !